

Roots of Empathy 3-Day Instructor Training

Day	1	Day	/ 2	Da	y 3
8:30	Welcome (10 min) Welcome Song Introductions	8:30	Welcome/Reflection (5 min) Welcome Song Questions/Reflections	8:30	Welcome/Reflection (5 min) Welcome Song Questions/Reflection
8:40	Ice Breaker (45 min) Getting to Know You What does "Roots of Empathy" mean? What is Empathy? Roots of Empathy Instructors	8:35 8:50	The Theory of Change (15 min) Research (15 min) Video- Research Annual Program Evaluation	8:35	Philosophy (60 min) Attachment and Attunement Emotional Literacy Inclusion
9:25	Overview of Training (10 min) Agenda	9:05	Research Symposium Family Visit Video (60 min)		
9:35	Why a Baby? (30 min) Video – Love Grows Brains History, Mission and Goals Why Use a Parent and Baby?		Primary and Junior Theme 1: Meeting the Baby		
10:05	Break (10 min)	10:05	Break (10 min)	9:35	Break (10 min)
10:15 10:20	Why We Sing in Roots of Empathy (5 min) Classroom Visit Overview (15 min) Pre-Family-Post	10:15	Sing-a-long Neuroscience (40 min) Video – Neuroscience Neurons connecting Love Grows Brains	9:45	Sing-a-long Partner #2: The School (75 min) Meet the Principal/Teacher Building Relationships
10:35	Meeting the Curriculum (25 min) Curriculum levels, Overview, Focus, Aims & Activities	10.55	Video – Brain Development Connections to Curriculum	11:00	Engaging Students Freeing Up Children to Learn Roots of Empathy Child Safety Policy (15 min)
11:00	The Importance of Tradition and Routine (20 min) Video – Tradition and Routine Large Group Discussion	10:55	Infant Development (35 min) "Not Yet", Individual Timetables for Growth and Development Intrinsic Pride	11:15	Policy (15 min) Communication Guidelines (20 min)
11:20	Authentic Communication & Risk-Free Learning (40 min) Video – Authentic Communication Large Group Discussion	11:30	Family Visit Updates and Reminders (20 min) Family Visit Checklist, 4 Threes	11:35	Taking Photos (10 min)
12:00	Lunch (45 min)	11:50	Lunch (45 min)		Lunch (45 min)
12:45	Sing-a-long Pre Family Visit Video (60 min) Primary and Junior Theme 1: Meeting the Baby	12:35 1:10	Sing-a-long Family Visit Demonstration (35 min) Family Visit Follow-up (40 min) Review Checklist and 4 Threes Family Visit Updates and Reminders Weighing and Measuring		Sing-a-long Workshop Part 1 (45 min) Lesson Delivery Junior Theme 2 Pre Family Visit Workshop Part 2 (45 min) Post Family Visits
1:45	Break (15 min)	1:50	Break (15 min)	2:00	Break (15 min)
2:00	Sing-a-long Temperament (45 min) Trait Definitions Examples, Poll	2:05	Sing-a-long Toys (45 min) Infant Development Videos (3) Exploring the Roots of Empathy Toys		Certification (25 min) Certification Process Mentoring
2:45	Partner #1 - The Family (45 min) Video – Meeting the Family Choosing a Family Challenges and Solutions	2:50	Literature and Art in Roots of Empathy (30 min) Art Samples Classroom artwork books	2:40	Next Steps (30 min) Getting Ready Section Time Management Video - Instructor Dashboard
3:30 Day 1	Complete Reflection Day 1 and Feedback	3:20	Why Use Literature? Complete Reflection and Feedback Day 2	3:10	Complete Reflection and Feedback Day 3
4:15	Goodbye Homework: Read Chapters 8, 9	4:15	Goodbye Homework: Getting Ready Section including visits and Freeing Up Children to Learn	3 :45	Thank-you & Goodbye