

## Roots of Empathy 3-Day Instructor Training

Day	1	Day		Da	•
9:00	Welcome (10 min) Welcome Song Introductions	9:00	Welcome/Reflection (5 min) Welcome Song Questions/Reflections	9:00	Welcome/Reflection (5 min) Welcome Song Questions/Reflection
9:10	Ice Breaker (45 min) Getting to Know You What does "Roots of Empathy" mean? What is Empathy? Roots of Empathy Instructors	9:05 9:20	The Theory of Change (15 min)  Research (15 min)  Video- Research  Annual Program Evaluation	9:05	Philosophy (60 min) Attachment and Attunement Emotional Literacy Inclusion
9:55	Overview of Training (10 min) Agenda	9:35	Research Symposium  Family Visit Video (60 min)		
10:05	Why a Baby? (30 min) Video – Love Grows Brains History, Mission and Goals Why Use a Parent and Baby?	7.00	Primary and Junior Theme 1: Meeting the Baby		
10:35	Break (10 min)	10:35	Break (10 min)	10:05	Break (10 min)
10:45 10:50 11:05	Why We Sing in Roots of Empathy (5 min)  Classroom Visit Overview (15 min)  Pre-Family-Post  Meeting the Curriculum (25 min)	10:45	Sing-a-long Neuroscience (40 min) Video – Neuroscience Neurons connecting Love Grows Brains Video – Brain Development	10:15	Sing-a-long Partner #2: The School (75 min) Meet the Principal/Teacher Building Relationships Engaging Students Freeing Up Children to Learn
11:30	Curriculum levels, Overview, Focus, Aims & Activities  The Importance of Tradition and	11:25	Connections to Curriculum  Infant Development (35 min) "Not Yet", Individual Timetables for	11:30	Roots of Empathy Child Safety Policy (15 min)
11.50	Routine (20 min) Video – Tradition and Routine Large Group Discussion		Growth and Development Intrinsic Pride		Communication Guidelines (20 min)
11:50	Authentic Communication & Risk-Free Learning (40 min) Video – Authentic Communication Large Group Discussion	12:00	Family Visit Updates and Reminders (20 min) Family Visit Checklist, 4 Threes	12:05	Taking Photos (10 min)
12:30	Lunch (45 min)	12:20	Lunch (45 min)		Lunch (45 min)
1:15	Sing-a-long Pre Family Visit Video (60 min) Primary and Junior Theme 1: Meeting the Baby	1:05	Sing-a-long Family Visit Demonstration (35 min)  Family Visit Follow-up (40 min) Review Checklist and 4 Threes Family Visit Updates and Reminders Weighing and Measuring		Sing-a-long Workshop Part 1 (45 min) Lesson Delivery Junior Theme 2 Pre Family Visit  Workshop Part 2 (45 min) Post Family Visits
2:15	Break (15 min)	2:20	Break (15 min)	2:30	Break (15 min)
2:30	Sing-a-long Temperament (45 min) Trait Definitions Examples, Poll	2:35	Sing-a-long Toys (45 min) Infant Development Videos (3) Exploring the Roots of Empathy Toys	2:45	Certification (25 min) Certification Process Mentoring
3:15	Partner #1 - The Family (45 min) Video – Meeting the Family Choosing a Family Challenges and Solutions	3:20	Literature and Art in Roots of Empathy (30 min) Art Samples Classroom artwork books	3:10	Next Steps (30 min) Getting Ready Section Time Management Video - Instructor Dashboard
4:00 Day 1	Complete Reflection Day 1 and Feedback	4:10	Why Use Literature?  Complete Reflection and Feedback Day 2	3:40	Complete Reflection and Feedback Day 3
4:45	Goodbye Homework: Read Chapters 8, 9	4:45	Goodbye Homework: Getting Ready Section including visits and Freeing Up Children to Learn	4:15	Thank-you & Goodbye